Polisi Pembelian

 • Sila baca dokumen ini dengan teliti kerana dokumen ini mengandungi terma & syarat yang telah anda persetujui  untuk dipatuhi jika anda membeli apa-apa item di SAARA e-store. Di bawah merupakan Terma & Syarat (“Syarat”) jika anda membuat sebarang pembelian melalui SAARA e- store.

 • Jika berlaku apa-apa percanggahan antara Terma & Syarat yang terkemudian, pihak SAARA akan boleh mengguna pakai Terma & Syarat tersebut. Terma & Syarat ini boleh diguna pakai antara anda dan SAARA MW BUSINESS (“SAARA, “Kita”,Kami”) di mana pejabat berdaftar kami yang terletak di BUTIK & PEJABAT URUSAN SAARA, 6, Jalan Equine 9B, Taman Equine, Bandar Putra Permai, 43300 Seri Kembangan, Selangor. Sila hantar sebarang aduan, pertanyaan atau berkaitan syarat-syarat ini ke email kami : customerservicesaara@gmail.com .

 • Laman web ini dikendalikan oleh SAARA MW BUSINESS (nombor yang berdaftar 002713319-X) dan didaftarkan di alamat BUTIK & PEJABAT URUSAN SAARA, 6, Jalan Equine 9B, Taman Equine, Bandar Putra Permai, 43300 Seri Kembangan, Selangor.
 

1. PEMBELIAN PRODUK SAARA

 • Anda hanya boleh membuat pembelian produk-produk yang tersedia seperti yang di paparkan di SAARA e-store.
 • SAARA berhak menolak mana-mana pesanan yang tidak lengkap atau yang mencurigakan.
 • Anda boleh melihat maklumat produk dan harga seperti yang telah dinyatakan pada SAARA e-store. 
 • SAARA mengambil semua langkah yang sewajarnya untuk memastikan bahawa semua butiran, keterangan, dan harga produk yang dipaparkan pada SAARA e-store adalah benar pada masa ini.
 • Walaupun segala usaha untuk memastikan SAARA e-store dikemaskini, maklumat yang tertera pada suatu masa tertentu tidak semestinya menggambarkan kedudukan tepat pada saat anda membuat pesanan.
 

2. POLISI PESANAN PRODUK

 • Sebaik sahaja anda telah memilih produk- produk yang anda ingin tempah, anda boleh klik pada butang “Checkout” (samada anda/seller anda).
 • Sebaik sahaja anda klik pada butang “Checkout”, anda telah membuat tempahan bagi barangan jualan tersebut. Bagi membolehkan pihak kami menerima tempahan anda, kami perlu memeriksa jumlah pembayaran yang dibuat seperti yang dinyatakan di halaman ringkasan pesanan. Terdapat 2 jenis pembayaran iaitu DIRECT BANK TRANSFER dan MALAYSIA ONLINE BANKING VIA FPX. Bagi yang menggunakan DIRECT BANK TRANSFER, pihak HQ akan memeriksa duit yang di transfer (proses dalam 2-3 hari bekerja) dan status order anda akan berada dalam status ON HOLD. Jika pihak kami telah menerima wang anda, order anda akan bertukar ke status PROCESSING di mana PIHAK HQ akan mula memproses order anda. Manakala jika anda menggunakan FPX, pihak HQ akan terus menerima duit anda dan status order anda akan berada dalam status PROCESSING di mana pihak HQ akan terus memproses order anda. Tempahan anda akan diproses ke peringkat selanjutnya.
 • HQ SAARA akan menghantar email kepada anda untuk mengesahkan tempahan produk anda telah diterima. 
 • Pihak kami menganggap bahawa anda telah menerima tawaran yang dibuat apabila produk telah dihantar kepada anda seperti yang dinyatakan di dalam email pengesahan penghantaran. (sila dapatkan daripada SELLER/DS anda jika anda membuat pesanan melalui SELLER/DS)
SAARA tidak dapat memproses pesanan anda jika :-
 • Produk yang anda pesan tidak lagi tersedia (Habis/Preorder Item). Jika Preorder Item, apabila stok sampai kami akan pos secepat mungkin. Selalunya anggaran dalam 7-10 hari atau lebih (anggaran sahaja). 
 • Tidak menerima RESIT PEMBAYARAN yang perlu di attach setelah anda membuat pembayaran menggunakan DIRECT BANK TRANSFER.
 • Pesanan anda masih ‘PENDING PAYMENT’ (tiada bayaran dibuat).
 • Anda tidak memenuhi kelayakan untuk membuat pesanan seperti dinyatakan di atas.
 

3. MEMBUAT PESANAN

 • Anda boleh membuat pesanan setelah meneliti produk yang dipaparkan pada laman web kami. Apabila anda telah sampai di item yang anda ingin tempah, klik pada “Add to Cart” dan kemudian pilih kuantiti yang anda ingin beli. Anda akan diminta untuk “Log Masuk” untuk meneruskan langkah seterusnya, sila mendaftar jika ia adalah kali pertama anda membuat pembelian dalam laman web kami. Anda akan mungkin diminta untuk menyediakan kepada kami maklumat penghantaran dan pembayaran.
 • Sebaik sahaja anda telah membuat pembayaran melalui FPX, pesanan anda akan diproses secara atas talian dengan segera manakala jika anda telah membuat pembayaran melalui DIRECT BANK TRANSFER pihak HQ akan memeriksa dahulu pembayaran anda samada sudah diterima atau tidak. Kemudian, kami akan membungkus pesanan anda dan menghantarnya kepada anda mengikut polisi penghantaran kami. 
 • Jika anda membuat pesanan melalui SELLER/DS anda, langkah di atas akan dilakukan oleh mereka. Pastikan anda mendapat nombor order anda untuk memastikan anda membeli dengan SELLER/DS yang berdaftar dan bukan SCAMMER. Anda juga boleh meminta nombor id mereka atau email ke customerservicesaara@gmail.com untuk membuat pengesahan sebelum membuat pembayaran kerana SELLER/DS berdaftar mempunyai ID masing-masing.
 • Pesanan anda akan diproses dari setiap hari iaitu Isnin – Ahad kecuali Cuti Umum. Pesanan yang dibuat selepas jam 9 pagi setiap hari akan dianggap sebagai pembelian hari berikutnya untuk tujuan kurier. Pesanan yang dibuat pada hari Jumaat selepas jam 9 pagi dan pada hujung minggu akan di proses pada hari Sabtu tetapi kemungkinan masih belum dipos disebabkan oleh kurier dan seterusnya.
 • Semua pesanan akan dipos dalam 2-3 hari bekerja bergantung kepada kurier yang datang pick up. 
 

4. SEMAKAN PESANAN

Sebelum anda membuat pesanan, anda boleh melihat kandungan dan jumlah dalam SHOPPING CART anda. Sebaik sahaja pesanan telah berjaya dihantar dan pembayaran telah diterima, pesanan anda akan masuk ke “ SHIPPING DETAILS”. Pihak kami menasihatkan anda untuk menyemak kembali dengan teliti serta mengubahsuai pesanan anda sebelum membuat pembayaran. Jika pesanan anda sudah masuk ke bahagian “ON HOLD” atau “PROCESSING” bermaksud pesanan anda telah memasuki dalam sistem kami dan ANDA DILARANG SAMA SEKALI MEMBUAT SEBARANG PERUBAHAN KERANA PIHAK HQ TELAH MEMPROSES PESANAN TERSEBUT. 
 
Jika anda membuat pesanan melalui SELLER/DS anda, langkah di atas akan dilakukan oleh mereka. Pastikan anda mendapat nombor order anda untuk memastikan anda membeli dengan SELLER/DS yang berdaftar dan bukan SCAMMER. Anda juga boleh meminta nombor id mereka atau email ke customerservicesaara@gmail.com untuk membuat pengesahan sebelum membuat pembayaran kerana SELLER/DS berdaftar mempunyai ID masing-masing.
 

5. POLISI BAYARAN BALIK

Pihak kami komited untuk menyediakan produk yang berkualiti kepada pelanggan kami. Jika anda tidak menerima produk yang sepatutnya anda pesan, anda boleh memulangkan semula produk tersebut. Jika barangan yang anda pesan telah habis,  kami akan memberikan anda bayaran balik (KECUALI ITEM SALE DI MANA TIADA REFUND), tertakluk kepada syarat-syarat yang ditetapkan dengan alasan yang kukuh.
 

6. BAGAIMANA UNTUK MENDAPATKAN SEMULA WANG?

Anda boleh meminta bayaran balik dalam tempoh tujuh (7) hari bekerja selepas kami menerima pesanan anda melalui email (customerservicesaara@gmail.com) dengan butiran nombor order dan invois pesanan anda. Anda juga perlu menyediakan gambar sebagai bukti barangan yang rosak. Berkaitan mengaturkan bayaran balik/pertukaran akan ditentukan berdasarkan kes demi kes. 
 
Sebagai alternatif, anda boleh menghubungi SELLER atau DROPSHIP anda untuk mendapatkan bantuan. Sila pastikan kesemua maklumat yang diperlukan adalah tepat dan lengkap bagi membolehkan kami memproses bayaran balik dengan lancar.  Sila pastikan sekurang-kurangnya tujuh (7) hari bekerja (tidak termasuk Cuti Umum) untuk memproses bayaran balik anda.
 

7. BORANG PEMBAYARAN

 • Laman web SAARA berbesar hati menerima pembayaran seperti di bawah.
 • SAARA Online Store ditubuhkan untuk mengambil pesanan segera di atas talian melalui Direct Bank Transfer dan Financial Process Xchange (FPX) pada masa ini. Urus niaga ini akan muncul pada penyata bank anda sebagai bayaran kepada SAARA MW BUSINESS –  pembelian untuk SAARA.
 • Financial Process Xchange (FPX)  menyokong Internet Explorer Versi 7 dan ke atas serta versi terbaru Google Chrome, Mozilla Firefox dan Apple Safari.
 • Kesemua harga di laman web ini diproses dalam RINGGIT MALAYSIA (RM).
 

8. BAUCER DAN DISKAUN

 • Baucer e-store (baucer hadiah, baucer tunai) tidak boleh digunakan untuk pembelian dalam talian.
 • Baucer dalam talian adalah hanya sah untuk pembelian dalam talian.
 

9. PERLINDUNGAN PENIPUAN

Dalam usaha untuk melindungi anda dan juga diri kita daripada penipuan atau aktiviti yang tidak dibenarkan atau menyalahi undang-undang lain, SAARA akan menapis semua pesanan dan berhak untuk menahan atau menolak sebarang proses pesanan disebabkan oleh penipuan yang disyaki atau aktiviti yang tidak dibenarkan atau menyalahi undang-undang. SAARA boleh meminta salinan resit bank anda melaui email untuk mengesahkan pembayaran anda. SAARA juga berhak untuk melumpuhkan mana-mana akaun ahli atau enggan menghantar ke alamat tertentu dalam kes penipuan yang disyaki atau aktiviti yang tidak dibenarkan atau menyalahi undang-undang.
 

10. HARGA

Harga produk yang disenaraikan di laman web SAARA adalah tertakluk kepada perubahan tanpa notis awal

Polisi Pembelian

 • Sila baca dokumen ini dengan teliti kerana dokumen ini mengandungi terma & syarat yang telah anda persetujui  untuk dipatuhi jika anda membeli apa-apa item di SAARA e-store. Di bawah merupakan Terma & Syarat (“Syarat”) jika anda membuat sebarang pembelian melalui SAARA e- store.

 • Jika berlaku apa-apa percanggahan antara Terma & Syarat yang terkemudian, pihak SAARA akan boleh mengguna pakai Terma & Syarat tersebut. Terma & Syarat ini boleh diguna pakai antara anda dan SAARA MW BUSINESS (“SAARA, “Kita”,Kami”) di mana pejabat berdaftar kami yang terletak di BUTIK & PEJABAT URUSAN SAARA, 6, Jalan Equine 9B, Taman Equine, Bandar Putra Permai, 43300 Seri Kembangan, Selangor. Sila hantar sebarang aduan, pertanyaan atau berkaitan syarat-syarat ini ke email kami : customerservicesaara@gmail.com .

 • Laman web ini dikendalikan oleh SAARA MW BUSINESS (nombor yang berdaftar 002713319-X) dan didaftarkan di alamat BUTIK & PEJABAT URUSAN SAARA, 6, Jalan Equine 9B, Taman Equine, Bandar Putra Permai, 43300 Seri Kembangan, Selangor.
 

1. PEMBELIAN PRODUK SAARA

 • Anda hanya boleh membuat pembelian produk-produk yang tersedia seperti yang di paparkan di SAARA e-store.
 • SAARA berhak menolak mana-mana pesanan yang tidak lengkap atau yang mencurigakan.
 • Anda boleh melihat maklumat produk dan harga seperti yang telah dinyatakan pada SAARA e-store. 
 • SAARA mengambil semua langkah yang sewajarnya untuk memastikan bahawa semua butiran, keterangan, dan harga produk yang dipaparkan pada SAARA e-store adalah benar pada masa ini.
 • Walaupun segala usaha untuk memastikan SAARA e-store dikemaskini, maklumat yang tertera pada suatu masa tertentu tidak semestinya menggambarkan kedudukan tepat pada saat anda membuat pesanan.
 

2. POLISI PESANAN PRODUK

 • Sebaik sahaja anda telah memilih produk- produk yang anda ingin tempah, anda boleh klik pada butang “Checkout” (samada anda/seller anda).
 • Sebaik sahaja anda klik pada butang “Checkout”, anda telah membuat tempahan bagi barangan jualan tersebut. Bagi membolehkan pihak kami menerima tempahan anda, kami perlu memeriksa jumlah pembayaran yang dibuat seperti yang dinyatakan di halaman ringkasan pesanan. Terdapat 2 jenis pembayaran iaitu DIRECT BANK TRANSFER dan MALAYSIA ONLINE BANKING VIA FPX. Bagi yang menggunakan DIRECT BANK TRANSFER, pihak HQ akan memeriksa duit yang di transfer (proses dalam 2-3 hari bekerja) dan status order anda akan berada dalam status ON HOLD. Jika pihak kami telah menerima wang anda, order anda akan bertukar ke status PROCESSING di mana PIHAK HQ akan mula memproses order anda. Manakala jika anda menggunakan FPX, pihak HQ akan terus menerima duit anda dan status order anda akan berada dalam status PROCESSING di mana pihak HQ akan terus memproses order anda. Tempahan anda akan diproses ke peringkat selanjutnya.
 • HQ SAARA akan menghantar email kepada anda untuk mengesahkan tempahan produk anda telah diterima. 
 • Pihak kami menganggap bahawa anda telah menerima tawaran yang dibuat apabila produk telah dihantar kepada anda seperti yang dinyatakan di dalam email pengesahan penghantaran. (sila dapatkan daripada SELLER/DS anda jika anda membuat pesanan melalui SELLER/DS)
SAARA tidak dapat memproses pesanan anda jika :-
 • Produk yang anda pesan tidak lagi tersedia (Habis/Preorder Item). Jika Preorder Item, apabila stok sampai kami akan pos secepat mungkin. Selalunya anggaran dalam 7-10 hari atau lebih (anggaran sahaja). 
 • Tidak menerima RESIT PEMBAYARAN yang perlu di attach setelah anda membuat pembayaran menggunakan DIRECT BANK TRANSFER.
 • Pesanan anda masih ‘PENDING PAYMENT’ (tiada bayaran dibuat).
 • Anda tidak memenuhi kelayakan untuk membuat pesanan seperti dinyatakan di atas.
 

3. MEMBUAT PESANAN

 • Anda boleh membuat pesanan setelah meneliti produk yang dipaparkan pada laman web kami. Apabila anda telah sampai di item yang anda ingin tempah, klik pada “Add to Cart” dan kemudian pilih kuantiti yang anda ingin beli. Anda akan diminta untuk “Log Masuk” untuk meneruskan langkah seterusnya, sila mendaftar jika ia adalah kali pertama anda membuat pembelian dalam laman web kami. Anda akan mungkin diminta untuk menyediakan kepada kami maklumat penghantaran dan pembayaran.
 • Sebaik sahaja anda telah membuat pembayaran melalui FPX, pesanan anda akan diproses secara atas talian dengan segera manakala jika anda telah membuat pembayaran melalui DIRECT BANK TRANSFER pihak HQ akan memeriksa dahulu pembayaran anda samada sudah diterima atau tidak. Kemudian, kami akan membungkus pesanan anda dan menghantarnya kepada anda mengikut polisi penghantaran kami. 
 • Jika anda membuat pesanan melalui SELLER/DS anda, langkah di atas akan dilakukan oleh mereka. Pastikan anda mendapat nombor order anda untuk memastikan anda membeli dengan SELLER/DS yang berdaftar dan bukan SCAMMER. Anda juga boleh meminta nombor id mereka atau email ke customerservicesaara@gmail.com untuk membuat pengesahan sebelum membuat pembayaran kerana SELLER/DS berdaftar mempunyai ID masing-masing.
 • Pesanan anda akan diproses dari setiap hari iaitu Isnin – Ahad kecuali Cuti Umum. Pesanan yang dibuat selepas jam 9 pagi setiap hari akan dianggap sebagai pembelian hari berikutnya untuk tujuan kurier. Pesanan yang dibuat pada hari Jumaat selepas jam 9 pagi dan pada hujung minggu akan di proses pada hari Sabtu tetapi kemungkinan masih belum dipos disebabkan oleh kurier dan seterusnya.
 • Semua pesanan akan dipos dalam 2-3 hari bekerja bergantung kepada kurier yang datang pick up. 
 

4. SEMAKAN PESANAN

Sebelum anda membuat pesanan, anda boleh melihat kandungan dan jumlah dalam SHOPPING CART anda. Sebaik sahaja pesanan telah berjaya dihantar dan pembayaran telah diterima, pesanan anda akan masuk ke “ SHIPPING DETAILS”. Pihak kami menasihatkan anda untuk menyemak kembali dengan teliti serta mengubahsuai pesanan anda sebelum membuat pembayaran. Jika pesanan anda sudah masuk ke bahagian “ON HOLD” atau “PROCESSING” bermaksud pesanan anda telah memasuki dalam sistem kami dan ANDA DILARANG SAMA SEKALI MEMBUAT SEBARANG PERUBAHAN KERANA PIHAK HQ TELAH MEMPROSES PESANAN TERSEBUT. 
 
Jika anda membuat pesanan melalui SELLER/DS anda, langkah di atas akan dilakukan oleh mereka. Pastikan anda mendapat nombor order anda untuk memastikan anda membeli dengan SELLER/DS yang berdaftar dan bukan SCAMMER. Anda juga boleh meminta nombor id mereka atau email ke customerservicesaara@gmail.com untuk membuat pengesahan sebelum membuat pembayaran kerana SELLER/DS berdaftar mempunyai ID masing-masing.
 

5. POLISI BAYARAN BALIK

Pihak kami komited untuk menyediakan produk yang berkualiti kepada pelanggan kami. Jika anda tidak menerima produk yang sepatutnya anda pesan, anda boleh memulangkan semula produk tersebut. Jika barangan yang anda pesan telah habis,  kami akan memberikan anda bayaran balik (KECUALI ITEM SALE DI MANA TIADA REFUND), tertakluk kepada syarat-syarat yang ditetapkan dengan alasan yang kukuh.
 

6. BAGAIMANA UNTUK MENDAPATKAN SEMULA WANG?

Anda boleh meminta bayaran balik dalam tempoh tujuh (7) hari bekerja selepas kami menerima pesanan anda melalui email (customerservicesaara@gmail.com) dengan butiran nombor order dan invois pesanan anda. Anda juga perlu menyediakan gambar sebagai bukti barangan yang rosak. Berkaitan mengaturkan bayaran balik/pertukaran akan ditentukan berdasarkan kes demi kes. 
 
Sebagai alternatif, anda boleh menghubungi SELLER atau DROPSHIP anda untuk mendapatkan bantuan. Sila pastikan kesemua maklumat yang diperlukan adalah tepat dan lengkap bagi membolehkan kami memproses bayaran balik dengan lancar.  Sila pastikan sekurang-kurangnya tujuh (7) hari bekerja (tidak termasuk Cuti Umum) untuk memproses bayaran balik anda.
 

7. BORANG PEMBAYARAN

 • Laman web SAARA berbesar hati menerima pembayaran seperti di bawah.
 • SAARA Online Store ditubuhkan untuk mengambil pesanan segera di atas talian melalui Direct Bank Transfer dan Financial Process Xchange (FPX) pada masa ini. Urus niaga ini akan muncul pada penyata bank anda sebagai bayaran kepada SAARA MW BUSINESS –  pembelian untuk SAARA.
 • Financial Process Xchange (FPX)  menyokong Internet Explorer Versi 7 dan ke atas serta versi terbaru Google Chrome, Mozilla Firefox dan Apple Safari.
 • Kesemua harga di laman web ini diproses dalam RINGGIT MALAYSIA (RM).
 

8. BAUCER DAN DISKAUN

 • Baucer e-store (baucer hadiah, baucer tunai) tidak boleh digunakan untuk pembelian dalam talian.
 • Baucer dalam talian adalah hanya sah untuk pembelian dalam talian.
 

9. PERLINDUNGAN PENIPUAN

Dalam usaha untuk melindungi anda dan juga diri kita daripada penipuan atau aktiviti yang tidak dibenarkan atau menyalahi undang-undang lain, SAARA akan menapis semua pesanan dan berhak untuk menahan atau menolak sebarang proses pesanan disebabkan oleh penipuan yang disyaki atau aktiviti yang tidak dibenarkan atau menyalahi undang-undang. SAARA boleh meminta salinan resit bank anda melaui email untuk mengesahkan pembayaran anda. SAARA juga berhak untuk melumpuhkan mana-mana akaun ahli atau enggan menghantar ke alamat tertentu dalam kes penipuan yang disyaki atau aktiviti yang tidak dibenarkan atau menyalahi undang-undang.
 

10. HARGA

Harga produk yang disenaraikan di laman web SAARA adalah tertakluk kepada perubahan tanpa notis awal